Serveerimine
Šampanja on kõige parem külmalt, 8-12 kraadi juures. Täidlasemad (suuremal määral punastest viinamarjadest) ja eakamad šampanjad võiksid olla 11-12 kraadi, värskemad ja sirgjoonelisemad, külmemad. Enne avamist võiks pudel rahulikult mõned tunnid külmikus pikutada. Klaasidest soovitame eelistada tulbikujulisi või valge veini klaase. Pidudel levinud torud (flute) või filmidest tuntud madalad klaasid (coupe) ei ole hea valik aroomi, maitse ega mulli täielikuks nautimiseks. Klaas peab olema kristallist.
Peole
Väiksemate ja suuremate pidude või tähistamiste jaoks võiks valida lihtsamad ja sirgjoonelisemad šampanjad, hea happe, piisava marjasuse ja hoogsa mulliga. Eestis on kõige popim pidude kaaslane Moet & Chandoni Brut Imperial ja seda lisaks tublile turundustööle ka tänu mõnusale pretensioonitule maitsele, mis meeldib paljudele. Meie valikust on konkurentsitult kõige lemmikum peošampanja Michel Tixier Brut 1er Cru Brut Gande Année. Suurt kiitust on saanud ka Frédéric Malétrezi Brut Réserve ja Roger Bruni Brut Réserve Grand Cru. Piknikule
Pikniku ja värske õhuga sobib kõige paremini kokku rosé. Meie rosé’d on nii kauni värvi kui marjase maitsega, kergesti joodavad ning sobivad kokku maasikate, vaarikate ja hapukamate magustoitudega. Roger Bruni Rosé de Saignée on küllaltki magus, Michel Tixier Rosé aga, tänu sellele, et on valmistatud 100% Meunier viinamarjaveinist, mõnusalt mahlane. Rosé võiks olla mainekas ka talgujoogina, see peaks kokku tooma arvukalt usinaid abilisi.
Söögi kõrvale
Šampanjat on võimalik sobitada kõige erinevamate toitude kõrvale. Kõige levinumad ja kindlamad kombinatsioonid on šampanja austrite või kaaviariga (Varnier-Fanniere Cuvée St Denis Grand Cru), kammkarpidega (Varnier-Fanniere Brut Grand Cru), sushiga (Varnier-Fanniere Brut Zero Grand Cru).Fois Gras juurde soovitame Francois Dauvergne’i Brut Prestige Grand Cru’d.
Rostbiifi ja lamba kõrvale sobib hästi Roger Bruni Grand Cru „Ay La Pelle“ 2009 või Frédéric Malétrezi Vieille Réserve Millesime 2005.
Juustude ja veini kombineerimine on keerukas kunst. Meie kogemus ütleb, et šampanja sobib kokku kitsejuustuga, parmesaniga, Brillat-Savarin’i ja Champagne-Ardenne’i piirkonna juustudega.
Kõigi meie Brut-kategooria šampanjade kõrvale sobivad kartulikrõpsud – kõige paremad on Rimi omad, – tavalised soolaga. Pähklid, mandlid ja seened on samuti head kaaslased.